Saltå Kvarn packar nu sin omtyckta ekologiska äpple & kanelmüsli i små portionsförpackningar lämpliga för resan, skolutflykten eller hotellets frukostbuffé. Müslin som har en bas av honungsrostade havregryn kommer även att finnas med i SJ:s tågfrukostar.
Äpple & kanelmüsli tillverkas hantverksmässigt av svenskt ekologiskt spannmål i kvarnen på Saltå i Järna. Förutom honungsrostade havregryn innehåller müslin råg och korn, torkat äpple, russin, dadlar och cornflakes.
-Äpple & kanelmüsli är vårt senaste tillskott i kvarnen och är ett fint prov på vårt hantverksmässiga arbete. Havregrynen valsas av mjölnarna i kvarnen och rostas sen av bagarna i bageriet. Nu hoppas vi att fler ska få upp ögonen för produkten genom att packa den i mindre förpackningar som vi lättare kan sprida ut som smakprov, säger Lena Borg, kategorichef frukost på Saltå Kvarn.
Saltå äpple & kanelmüsli väger 10 g och finns till försäljning i Saltå Kvarns egna butiker till en kostnad av 5 kr. Produkten finns också i konsumentförpackning på 650 g.
För mer information vänligen kontakta Jennifer Key, pressansvarig Saltå Kvarn på 08-551 08 29 eller jennifer.key@saltakvarn.se.
Kornet är troligtvis en av våra äldsta kulturväxter och var fram till medeltiden vårt viktigaste spannmål här i Sverige. Det är ett tåligt sädesslag som vid gynnsamma förhållanden kan odlas ända uppe vid polcirkeln. Idag har kornet en ganska blygsam plats i vår kosthållning men efter nya rön på spannmålets fantastiska hälsofördelar efterfrågas det mer och mer.
Forskare på Lunds universitet har kommit fram till att helt korn ger både goda och snabba effekter på hälsan. De har sett att ett intag av korn kan reglera blodsockret och på så sätt minska risken för diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar. Man såg också en ökning av viktiga tarmhormoner som reglerar ämnesomsättningen och leder till minskad aptit. Läs mer här: Minska aptiten och håll blodsockret nere med korn
Helt korn blötläggs över natten och kokas sedan i ungefär en timme. Det kan sen användas som ris eller som bas i en matig sallad. Här har vi gjort som en risotto på korn med roquefortost, bakade päron och rostade valnötter. Mycket krämigt och gott! RECEPT KORNRISOTTO
Det är också väldigt gott att använda helt korn i brödbaket. Överst i inlägget ser du en bild på kornfrallor, ett surdegsbröd som vår bagarmästare Manfred Enoksson har tagit fram. Han kallar förresten korn för det nordiska guldet. Här finns hans recept: RECEPT KORNFRALLOR
Saltå Kvarns hela korn kommer från svenska ekologiska odlare. Det skalas och packas i vår kvarn i Järna. Kornet finns till försäljning i våra egna butiker, hos Mathem samt i Coops butiker och kostar ca 19 kr för 700 gram. SALTÅ HELT KORN
Nu startar vi upp vår pepparkakshustävling på Instagram. Vill du vara med och tävla med ditt pepparkakshus? Gör ditt hus, fota och ladda upp på instagram med taggen #saltåpepparkakshus innan 22 december 2016. Vinnarna får goda priser. Lycka till!
Detta fantastiska pepparkakshus är bakat av Barsja som arbetade i Saltås bageri under 70- och 80-talet. Hennes hus var helt fantastiska och vill du få tips på att lyckas med dekorationen av ditt pepparkakshus har vi tidigare bloggat Barsjas tips, så har du inte pyntat ditt hus så läs mer här: Pynta ditt hus som Barsja
En av Saltå Kvarns storsäljare, ekologiska russin från Turkiet, gör stor skillnad för människor och miljö genom ett ambitiöst projekt kring odlingarna som heter Happy Village. Saltå Kvarn satsar nu ytterligare på dessa både ekologiskt och socialt hållbara russin genom direkt ekonomiskt bidrag och genom att utöka sortimentet med en liten russinförpackning för barn.
Den nya produkten är ett 6-pack av små russinaskar för barn. Askarna innehåller sultanrussin som odlas ekologiskt utan kemiska bekämpningsmedel. Druvorna får soltorka för att göra dem extra söta och aromatiska och russinen svavelbehandlas inte, vilket annars är vanligt i russinproduktion.
Förutom att alla Saltå Kvarns russin produceras ekologiskt gör de också mer gott för människor på plats genom Happy Village-projektet som drivs lokalt. Det är ett projekt som med experthjälp och annat stöd hjälper hela byar att gemensamt ställa om till ekologisk odling. Man gör också viktiga insatser för att förbättra levnadsstandard och arbetsvillkor för människorna som arbetar med odling och skörd. Genom att hela byar ställer om till ekologisk odling undviker man risken att ekologiska odlingar kontamineras av kemiska bekämpningsmedel från konventionell odling i samma område. De förbättringar av levnadsstandard och arbetsförhållanden som Happy Village-projektet arbetar med kan exempelvis handla om att förbättra vattenförsörjningen i en by och att bygga ordentliga bostäder för gästarbetare och deras familjer.
– Det här har stor och mycket konkret betydelse för odlarna och byarna och det är ett lyft för många gästarbetare som annars kan få leva under lägerliknande förhållanden under skörden, berättar Sara Herza som är kategoriansvarig på Saltå Kvarn.
Idag är 150 byar och 3.000 odlare med i Happy Village-projektet, som är kontrollerat av en extern tredjepart. Saltå Kvarn stödjer projektet genom att göra alla sina inköp av russin från leverantören bakom projektet och betala det högre pris som ekologiskt och socialt hållbar produktion kostar. Förutom detta ger Saltå Kvarn också direkt stöd, i år ska man bland annat sponsra en utvald insats inom Happy Village. Som konsument kan man stödja Happy Village-projektet genom att välja Saltå Kvarns russin. Även Saltå Kvarns aprikoser, fikon, mullbär och hasselnötter ingår i Happy Village-satsningen.
Saltå Kvarns Russin minipack är förpackade i pappersförpackningar om 6×14 g. De kostar ca 15 kr och finns till försäljning i alla Sveriges Coop-butiker, vissa utvalda ICA-butiker och i Saltå Kvarns egna butiker.
För mer information:
Sara Herza. kategoriansvarig för torkad frukt och snacks, 08-551 508 16,
Varistor, Happy Hazelnut, Reportage Haselnüsse, Türkei, August 2015. (Bild kellenbergerkaminski)
I vårt arbete på Saltå Kvarn möter vi många människor som har bidragit enormt till den ekologiska odlingens utveckling i världen. En av dem är Mehmet Ali Isik.
Mehmet Ali Isik växte upp i Turkiet i en familj som odlade druvor. 1974 startade han ett företag som köpte och sålde russin och olivolja. I slutet av 80-talet fångade han upp att det fanns ett intresse utomlands för ekologiska produkter och han insåg att det var här hans framtid fanns. Mehmet Ali Isik hade på nära håll sett hur kemikalieanvändningen ökat under många år. Med egna ögon hade han sett hur denna typ av jordbruk snarare gett motsatt resultat med utarmade jordar som konsekvens. Med den kunskap om odlingen som han hade förstod han att ekologisk odling skulle bli en tuff utmaning.
I Turkiet har man inte genomfört någon skiftesreform. Därför är odlingslotterna i Turkiet fortfarande små och utspridda. I Turkiet har den genomsnittlige odlaren sex hektar mark, i Sverige är motsvarande siffra runt 41 hektar. Att det här ställer till problem vid ekologisk odling insåg Mehmet Ali Isik – om grannen odlar o-ekologiskt så blir det svårt att skydda den egna ekologiska odlingen om grannen använder kemiska bekämpningsmedel, de kan lätt blåsa in på den ekologiska odlingen. Mehmet Ali Isik bestämde sig för att försöka övertyga odlare i en hel by att ställa om till ekologisk odling och på så sätt ta bort risken för att kemikalier från o-ekologiska odlingar skulle sprida sig till de ekologiska. I och med att han var övertygad om att dessa byar skulle få det bättre än andra o-ekologiska byar kallade han sitt projekt för ”Happy Village”. Även om arbetet till att börja med syftade till att skapa möjligheter för certifierad ekologisk odling och skydda dem från de o-ekologiska odlarnas aktiviteter hade Mehmet Ali Isik högre ambitioner än så. Sedan år 2000 finns ett uttalat mål med projektet att förbättra levnadsstandarden och de sociala villkoren i byarna, för såväl de bofasta familjerna som för de familjer som kommer dit och arbetar i samband med skörden. Att grundläggande sociala villkor efterlevs i hela produktionskedjan, från odling till slutlig export, certifieras sedan 2010 av en tredje part enligt standarden Fair TSA.
Idag finns 150 Happy Village-byar i fem regioner. Totalt är 3.000 odlare med i projektet och det omfattar 11.000 hektar. Den vanligaste grödan är soltorkade druvor – sultanrussin. Men byarna odlar också fikon, aprikoser, hasselnötter, mullbär, valnötter, pistagenötter, pinjenötter, plommon, päron, persikor, körsbär, äpplen, jordgubbar, hallon, tomater och paprikor. Mehmet Ali Isiks företag har idag åtta heltidsanställda agronomer som ger odlarna den kunskap och de verktyg de behöver för att bedriva en framgångsrik ekologisk odling. Hjälpen som odlarna får är kostnadsfri, men även om man är medlem i en Happy Village finns inget tvång på att sälja just till Mehmet Ali Isiks företag.
Ett konkret exempel på vad projektet har åstadkommit är ett bostadshus i byn Akköy. Det vanligaste är att skördearbetare bor i enkla tält byggda av presenningar. Här har man genom projektets finansiering kunnat bygga ett par bostadshus i anslutning till de fält där byns druvor torkas till russin. I husen finns sovrum, kök och badrum som innebär en väsentlig höjning av levnadsstandarden för de skördearbetare som får bo i dem. Det finns också en lekplats och en köksträdgård.
När vi besökte byn i september pratade vi med en av skördearbetarna. Han hade kommit till byn under många år med sin familj. För byns odlare är det en stor fördel om man lyckas locka samma arbetare att komma tillbaka år efter år eftersom de kan utbildas i de tekniker som ger optimala förutsättningar för torkningen av druvorna. Saltå Kvarn kommer nu att ge projektet ekonomiskt stöd till ytterligare en byggnad så att fler arbetare får inkvartering.
Ekologiska russin från Turkiet är en av Saltå Kvarns mest sålda produkter. Vi satsar nu ytterligare på dessa både ekologiskt och socialt hållbara russin genom att utöka sortimentet med en liten russinförpackning för barn. Den nya produkten är ett 6-pack av små russinaskar. Läs mer här: Saltå Kvarn ökar satsning på goda russin som gör gott!
I en undersökning bland 11 000 konsumenter har Saltå Kvarn för fjärde året i rad utsetts till det mest hållbara varumärket i livsmedelsbranschen. Totalt för alla branscher hamnade vi i år på en andra plats.
Det är det årliga Sustainable Brand Index som listat hur konsumenter bedömer hur de 286 största varumärkena i Sverige presterar inom miljöansvar och socialt ansvarstagande. De senaste fyra åren har Saltå Kvarn stadigt rankats bland topp tre av samtliga varumärken i alla branscher.
Långsiktigt hållbarhetsarbete belönas Ända sedan starten för över 50 år sedan har hållbarhet genomsyrat vår verksamhet. Samtliga produkter är ekologiska och utvalda för att hålla hög kvalité och positiv miljöpåverkan. Men för oss räcker inte detta, vi belönar dessutom de odlare som driver ett hållbart jordbruk och vi var först i Sverige med att klimatkompensera våra transporter. Att för fjärde året i rad rankas som livsmedelsbranschens mest hållbara varumärke är ett betyg på att långsiktigt arbete lönar sig i längden.
Om undersökningen
Det är sjunde året i rad som varumärkesundersökningen Sustainable Brand Index listar Sveriges mest hållbara företag. Tillfrågade i undersökningen är ett riksrepresentativt urval av 11 000 konsumenter som har bedömt hur Sveriges 286 största företag presterar inom miljöansvar och socialt ansvarstagande. Studiernas genomfördes under nov 2016-feb 2017. Utgångspunkten för undersökningen är FN Global Compacts 10 principer om miljöansvar och socialt ansvarstagande.
Vill du engagera dig i en god sak? Kämpa för en bättre värld, stå upp för bra värderingar och ta ansvar för miljön? Ät gröt. Men inte vilken gröt som helst, utan gröt som är gjord på ekologisk havrekross med hög naturlig kvalitet och positiv miljöpåverkan. Havrekross från Saltå Kvarn helt enkelt. Längre ner på sidan hittar du ett grötrecept som både smakar gott och är bra för miljön på samma gång.
Saltå Kvarn i samarbete med Svenska mästerskapen i havregrynsgrötskokning
Imorgon avgörs vem som är bäst på att koka gröt i Sverige. Då arrangeras nämligen Svenska mästerskapen i havregrynsgrötskokning på Steninge vandrarhem i Halmstad. Saltå Kvarn finns på plats och rapporterar direkt från tävlingen. Den som vinner får ställa upp i världsmästerskapen som hålls i Skottland i oktober. Läs mer om tävlingen här.
I Gröt SM kokar deltagarna gröt på endast vatten, salt och havrekross. Gröten provsmakas och poängsätts av en expertjury. I receptet nedan har vi även lagt till mullbär, solroskärnor, russin och kardemumma. Det blir jättegott!
Havrekrossgröt med mullbär, solroskärnor och kardemumma
2 portioner
1 dl havrekross
4 dl vatten
1 dl mullbär
1 msk solroskärnor
1 msk russin
2 krm kardemumma
Liten gnutta salt
Gör så här:
Blötlägg havrekross över natten.
Koka upp vatten och havrekross och låt puttra i ca 10 minuter.
Tillsätt mullbär, russin, solroskärnor och kardemumma.
Blanda samman och låt svälla en liten stund.
Smaka av med salt.
Servera med mjölk och toppa med solroskärnor, pumpakärnor och några mullbär.
Sommaren har kommit till Saltå Kvarn. Det sjuder av liv och rörelse på platsen, folk kommer hit och fikar, köper bröd eller bara njuter av den vackra platsen. I sommar händer det en hel del här på Saltå. Bakning och målning för barnen, frukostyoga för de vuxna och en titt i bikuporna står på programmet. Sommaren på Saltå Kvarn 2017
Bagarna Mikael och Per som tar igen sig en stund i solen medan bröden jäser inne i bageriet. Varje dag hela sommaren kommer våra bagare att baka ekologiska surdegsbröd och härliga kanelbullar här. Bröden finns till försäljning i vår butik som håller öppet sju dagar i veckan. Saltå Kvarns butik i Järna
I vårt kafé utgår vi från våra egna produkter blandat med ekologiska grönsaker från lokala odlare. Här kan du äta en lätt lunchbuffé, smörgåsar, bakverk och glass. Vi använder mjölkprodukter från Järna mejeri och glassen kommer från Järnaglass. Vårt kaffe rostas en bit härifrån hos Järna rosteri. Vi har mysiga sittplatser inne i kafét men vid fint väder väljer de flesta ändå att fika i lummig grönska utomhus. Saltå Kvarns kafé
Under en vecka i juni är du välkommen hit till Saltå Kvarn på morgonyoga med efterföljande frukost i kafét. Yogan leds av Jennifer Key och den är anpassad för alla nivåer, även nybörjare. Ta med dig egen yogamatta och en filt. Läs här för mer information.
Vid några tillfällen i sommar öppnar vår bagarmästare Manfred Enoksson upp bageriet så att barnen får komma och prova på att baka bullar och småbröd. Bröden får jäsa och gräddas sen så att man får med sig allt man har bakat hem. Läs här för mer information.
Vissa dagar är det extra roligt för barnen att komma till Saltå. Att måla vått i vått är en härlig upplevelse. Barnen får måla med akvarellfärger på vått papper tillsammans med Johanna Dal. Vi håller till i gräset och ett förkläde eller liknande rekommenderas då risken finns att man blir lite kladdig. Läs här för mer information.
Saltå Kvarns honung är insamlad av bin i närområdet. Kom och lyssna på vår biodlare Niklas när han berättar om livet i bikupan och hur det går till att framställa honung. Om bina är på gott humör kommer han att lyfta på locket och visa hur flitigt de arbetar. Mycket spännande och intressant! Läs här för mer information.
I samband med Södertälje Science Week lanserar vi ett surdegspitabröd på ekologiska råvaror då 27 000 elever, lärare, forskare, politiker och anställda på företag i Södertälje kommer att äta brödet i den så kallade Södertäljerullen som är komponerad av stjärnkocken Mathias Dahlgren.
Södertäljerullen komponerad av Mathias Dahlgren
Bagerimästarna på Södertäljebageriet Il forno della Pita, har tillsammans med vår bagarmästare Manfred Enoksson, tagit fram (vad vi vet) världens första surdegspitabröd på ekologiska råvaror. Gammal kunskap från mellanöstern om hur pitabröd ska bakas har förenats med ekologiskt mjöl och surdegsteknik från Järna.
– Brödet är fantastisk, både när det gäller smak- och konsistens. Vi har lärt oss massor på vägen och går allt som planerat vill vi ta in Saltå Kvarns mjöl och surdeg även i vår vanliga produktion, säger Mauris på Il forno della Pita.
Det var Mauris svärfar, Farid Somi som 1988 startade företaget och började baka pitabröd i Södertälje. Pitabrödet är en viktig del i matkulturen från mellanöstern och med Södertäljes mångkulturella invånare var efterfrågan stor. Numera är pitabrödet ett uppskattat bröd i de flesta kök.
Manfred och bagarna på Ill Forno
-Pitabrödet har många användningsområden och det recept vi har med surdeg, dinkelmjöl och kornmjöl gör det mer mättande och näringsrikt än det traditionella brödet bakat på vete och jäst. Vi är mycket nöjda med resultatet och med vårt samarbete kommer brödet nå ut till fler målgrupper än tidigare, säger Per Rosengren Försäljningschef på Saltå Kvarn.
Surdegspitabrödet kommer att finnas till försäljning inom kort hos Saltå Kvarn. Men det lanseras redan den 27-29 september då 27 000 elever, lärare, forskare, politiker och anställda på företag i Södertälje kommer att äta brödet i den så kallade Södertäljerullen som är komponerad av stjärnkocken Mathias Dahlgren.
Södertäljerullen är ett samarbete mellan Mathias Dahlgren, MatLust, Södertälje Science Park, Kostenheten i Södertälje, Eurest och Tom Tits. Den bygger på konceptet ”Diet for a Green Planet” och innehåller livsmedel framtagna i MatLusts testbädd i samarbete med lokala livsmedelsföretag. Läs mer här: Världslansering av Södertäljerullen
Saltå Kvarns ekologiska mjöl finns nu även i en mindre förpackning på 500 g vilket ska uppmuntra konsumenten till att i större utsträckning blanda flera sorters mjöl med varandra. Det är tio olika mjöl baserade på spannmålssorterna vete, dinkel, råg, korn samt nykomlingen ölandsvete.
-Det är roligt att blanda olika sorters mjöl i till exempel pannkaksmeten eller våfflorna. Vi vill uppmuntra till en större mångfald i skafferiet och underlätta för att man ska kunna prova flera olika mjölsorter, säger Lisa Trolle, kvarnchef på Saltå Kvarn. Med de här mindre påsarna slipper man köpa på sig så stora volymer och de passar även bra för mindre hushåll eller för den som inte bakar stora satser bröd eller bullar.
Saltå Kvarn har ett nära samarbete med svenska ekologiska spannmålsodlare och betalar dem extra för miljöförbättande åtgärder som görs på gårdarna. Syftet är att bidra till en positiv effekt på miljön, genom ökad biologisk mångfald, minskad övergödning och reducerat bidrag till växthuseffekten. Spannmål från gårdarna kallmals sedan varsamt till mjöl på stenkvarn i Järna.
-Våra odlare gör ett fantastiskt arbete på sina gårdar. Och här på Saltå tar mjölnarna i kvarnen hand om spannmålen på bästa sätt. Dessutom används inga tillsatser i mjölet.
Mjölet kommer från svenska ekologiska odlare och är KRAV-certifierat. Förpackningarna rymmer 500 g och mjölet kostar mellan 12 och 21 kr. Sorterna är vetemjöl, vetemjöl special, rågmjöl, rågsikt, grahamsmjöl, kornmjöl, dinkelmjöl siktat, dinkelmjöl fullkorn, ölandsvetemjöl siktat och ölandsvetemjöl fullkorn.
Saltå Kvarn lanserar Ölandsvete, ett ekologiskt kulturspannmål med gamla anor som är extra rikt på protein. Det odlas i Järna söder om Stockholm samt i Norrköping och mals till mjöl i kvarnen på Saltå Kvarn.
Ölandsvete är ett så kallat kulturspannmål och har inte odlats i Sverige sedan 50-talet. På 90-talet väcktes intresset för spannmålssorten på nytt och från fröbanken Nordiska genbanken plockades ett litet prov på 10 gram ut. Detta har sedan odlats i liten skala och förökats med åren. Idag odlar man ölandsvete på ett fåtal platser i landet. Ölandsvete har ett långt och fint strå och skördarna blir inte lika stora som vid vanlig veteodling.
-Att odla ölandsvete idag är unikt och vi är jätteglada för att några våra odlare har bestämt sig för att göra det. Det känns viktigt för oss att bidra till att öka mångfalden bland vetesorter på gårdarna med vår efterfrågan, säger Lisa Trolle, kvarnchef Saltå Kvarn.
Ölandsvetemjölet utmärker sig näringsmässigt genom sin höga proteinhalt på 14 procent. Det har också en annorlunda glutensammansättning med ett vekare gluten som innehåller en mindre andel av gliadin än vanligt vete. Dessutom innehåller ölandsvete karotenoider som gör det mörkare i färgen, nästan lite rödaktigt.
Ölandsvete kan användas precis som vanligt vetemjöl och surdegsbröd bakade på ölandsvete
blir saftiga, aromrika och får en något nötaktig smak. Mjölet lämpar sig också väl till sockerkaka, pannkakor och våfflor.
Saltå Kvarns ölandsvetemjöl finns i två varianter, siktat mjöl och fullkornsmjöl. Det båda produkterna är ekologiska och KRAV-certifierade. Priset för 500 g är 17 kr. De säljs i Saltå Kvarns egen butik i Järna samt hos vissa speciellt utvalda butiker. Mjölet finns också i säck om 10 kg för bagerier.
Saltå Kvarn har ett nära samarbete med sina svenska ekologiska spannmålsodlare och betalar dem extra för miljöförbättrande åtgärder som görs på gårdarna. Syftet är att bidra till en positiv effekt på miljön, genom ökad biologisk mångfald, minskad övergödning och reducerat bidrag till växthuseffekten. Samarbetet mellan Saltå Kvarn och deras odlare kallas Bondens verktygslåda för en bättre värld. Bondens verktygslåda för en bättre värld
I podcasten Laga en bättre värld möter Johan Ununger, vd på Saltå Kvarn spännande gäster och diskuterar hur vi kan leva, äta och odla på ett mer hållbart sätt. Förhoppningen är att sprida kunskap om mat som både smakar gott och är bra för miljön på samma gång.
Först ut är ett samtal med Lisen Sundgren. Lisen är herbalist och expert på vilda ätliga växter. Hon berättar att stenåldersmänniskan åt en mer varierad kost än vad vi gör idag och att om vi lär oss att äta några vilda växter per säsong får vi automatiskt en mer varierad kost. Dessutom delar hon med sig av ett recept på en vild hummus, som kryddas med svinmålla, nässlor eller granskott.
Hummus är en kikärtsöra som är god att servera på bröd, till grönsaksrätter eller som en god röra på en buffé. Variera den med säsongens vilda växter så får den en extra knorr. Det går bra att använda konserverade kikärtor likaväl som att koka själv. Finns det ingen svinmålla kan man ta nässlor, röllikablad, granskott eller kirskål.
2 burkar Saltå Kikärtor eller motsvarande mängd hemkokade (6 dl)
4 msk tahini (sesampasta)
2 nävar svinmålla
1/2 citron (saften)
salt
1 dl vatten
½ dl olivolja eller rapsolja
Lägg kikärtor, tahini, svinmålla, citronsaft och en nypa salt i mixer och mixa till en slät, krämig konsistens. Tillsätt olja och vatten, mixa kort och lägg upp hummusen i en skål. Toppa med hackat grönt, t ex svinmålla eller kirskål. Låt gärna stå ett par timmar innan servering så smakerna får utvecklas. Ringla på lite extra olja.
Agnes, som jobbar i vår butik på Söder, är en duktig fotograf och matkreatör. På sin egen blogg Cashew Kitchen lägger hon upp vackra bilder och inspirerande recept. Receptet på bilden ovan kallar hon Örtmarinerade gröna linser med nektarin, jordgubb, honungsgetost och salta mandlar. Läs här så vackert hon beskriver den.
Idag (fredag 27 maj) kan du träffa Agnes och smaka på hennes örtmarinerade linser. Från kl 14 finns hon på plats i butiken på Renstiernas gata 27 och bjuder på smakprov. Välkommen förbi om du har möjlighet!
På Saltå Kvarn laddas det för att ta emot sommarens gäster. Saltå Kafé presenterar sin nya lunchmeny och det gamla bageriet öppnas upp för sommaren.
Per Norman, bagare på Saltå Kvarn.
För att möta sommarens högtryck på Saltå Kvarn öppnar bagarna återigen upp det gamla bageriet på Saltå. Varje dag hela sommaren ska här bakas bröd till den intilliggande butiken och kafét.
-Saltå Kvarn är ett utflyktsmål för många människor under sommaren och det känns extra roligt att kunna erbjuda våra gäster nybakat bröd från vårt bageri här på Saltå. Platsen känns mer levande och sen doftar det ju också så gott från bageriet, säger Susanne Skånberg, marknadschef Saltå Kvarn.
Mexikansk torta, grillad ekologisk ciabata med heta svarta bönor.
Inför sommarsäsongen presenteras också en ny meny på Saltå Kafé som ännu mer än tidigare fokuserar på Saltå Kvarns egna produkter. Det är Divya Jagasia som är smak- och receptutvecklare på Saltå Kvarn som tagit fram recept med inspiration från hela världen. Det är smörgåsar, varma mackor och sallader med spännande smaker. Här finns bland annat italiensk panzanella, marockansk hirssallad, mexikansk torta och chickpea of the sea.
-Vi vill inspirera och bjuda på smakupplevelser av Saltå Kvarns produkter. Det man äter i kafét ska man kunna få med sig recept på och om man vill även köpa ingredienserna i vår butik, säger Susanne.
Kuriosa: Bageriet i Järna har under några år används till produktutveckling och till surdegskurser, då produktionen av bröd flyttades till en större lokal i Bromma och nu senast till Södermalm i Stockholm. Där bakas numera bröd till Saltå Kvarns egna butiker och Paradisets butiker.
Sommaren är en härlig tid på Saltå Kvarn. Det sjuder av liv och rörelse från alla som befinner sig på platsen. Sällskap som fikar i skuggan under ett träd, bagare som tar igen sig en stund i solen, barn som springer på den lilla bron över ån, personal från kafé och butik som gör ärenden mellan arbetsplatserna och en och annan som gör ett kort stopp för att köpa med sig sitt favoritbröd hem.
Vår butik håller öppet hela sommaren. Här hittar du förutom hela Saltå Kvarns sortiment ett specialsortiment som bara finns i våra egna butiker, mejeriprodukter från Järna mejeri samt storförpackningar av bland annat mjöl, havregryn, pasta, ris och baljväxter.
Precis bredvid butiken ligger vårt bageri som förser både butik och kafé med nybakat ekologiskt surdegsbröd varje dag. Dessutom bakar bagarna världens godaste kanelbullar.
I vårt kafé kan du fika och äta lunch samt förhoppningsvis även bli inspirerad till hur du kan använda Saltå Kvarns produkter hemma. Allt vi serverar i kafét är 100 % ekologiskt och de flesta råvaror kommer från lokala leverantörer, som Järna mejeri, Skilleby trädgård, Järna glass och Järna rosteri.
Den 4-8 juli kl 9.00 håller Jennifer morgonyoga med efterföljande frukost på Saltå kafé. Yogan passar alla nivåer och kommer att vara på verandan utanför kafét. Ingen föranmälan behövs men ta med dig egen yogamatta. Läs mer här.
Den 20 juli kl 14 kommer Niklas från Lugnets bigårdar till Saltå. Det är han som tar fram vår goda honung. Han kommer att berätta om honung och bisamhället och även visa hur det ser ut när bina arbetar i bikupan. Läs mer här.
Den 4 augusti upprepar vi succén med bakning för barn på Saltå Kvarn. Vår bagarmästare Manfred öppnar upp bageriet och låter barnen få baka småbröd och bullar. Allt man bakar får man ta med sig hem. Läs mer här.
De senaste åren har man kunnat läsa och höra mycket om matsvinn. Ibland har jag känt mig som ett riktigt matsvin när jag fått höra hur mycket matsvinn som jag ger upphov till. Enligt en FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation) går en tredjedel av all mat till spillo, sett ur ett globalt perspektiv. Det motsvarar 1,3 miljarder ton mat per år till ett värde av nästan 6,6 miljarder svenska kronor.
Tydligen slänger varje svensk ungefär 107 kg matavfall varje år. Av dessa 107 kg är det 53 kg som vi inte kan äta – till exempel kaffesump, potatisskal, äppelskrutt och blast. Om man räknar bort det oätliga matavfallet, är det 54 kg som vi slänger som vi skulle kunnat äta eller dricka – och det är detta som kallas för matsvinn. 26 kg häller vi ut i avloppet och 28 kg lägger vi i en kompost eller slänger i hushållssoporna. Det innebär att varje person, varje dag, häller ut 71 gr dryck i vasken och slänger 77 gr mat i soporna, kompostpåsen eller komposten.
Uppgifterna är hämtade ur en rapport från Naturvårdsverket. I rapporten finns även siffror på hur mycket matsvinn som uppkommer i butiker, restauranger, livsmedelsindustrier, handel och storkök. Däremot saknas uppgifter kring matsvinn från fiskenäringen och jordbrukssektorn. Jämfört med matsvinn från hushåll (28 kg) så uppkommer 37 kg matsvinn per person och år i livsmedelsindustrier, handel, restauranger och storkök. I detta ingår inte det som hälls ut i avloppet.
Hushåll
28
kilo per person & år
Livsmedelsindustrier
18
kilo per person & år
Handel
7
kilo per person & år
Restauranger
9
kilo per person & år
Storkök
3
kilo per person & år
Men det verkar som att det går åt rätt håll. Förra året rapporterade Naturvårdsverket att matavfallet från butiker, restauranger och hushåll minskar.
Under de senaste åren har man som konsument fått många tips och råd kring hur vi ska minska vårt matsvinn: Man kan ta mindre portioner, be om en ”doggy bag” när man äter på restaurang och frysa in rester. Något som tål att upprepas är att livsmedel kan ätas efter att Bäst före-datumet har passerat. Maten blir inte farlig efter att bäst före-datumet passerat – smaka, lukta, titta och se om maten går att äta. Däremot ska man inte äta livsmedel vars Sista förbrukningsdag har passerat. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida: Vad betyder datummärkningen?
Man kan också – som förr i tiden – ha en gris som äter matavfallet
Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om matsvinn i Sverige, där jag skriver att jag ibland har känt mig som ett riktigt matsvin när jag fått höra hur mycket matsvinn som jag ger upphov till, detta kan du läsa här: Matsvin och matsvinn. Men hur är det med matsvinn på ett företag som Saltå Kvarn?
I vår kvarn tillverkar vi 30 olika produkter av vete, korn, råg och havre. Det matsvinn som bildas i vår kvarn är spannmål, mjöl och flingor som vi dammsuger upp vid den dagliga städningen. Detta skickas till en biogasanläggning. Skalet från havre och dinkel eldar vi i vår havreskalspanna och energin från pannan värmer upp våra fastigheter och driver ångtillverkningen när vi gör flingor. Ogräsfrön och spannmål som vi rensar bort säljer vi som ekologiskt foder.
Saltå Kvarn driver också två bagerier. Idag är brödsvinnet mycket litet och det bröd som blir över i våra två butiker – när vi stänger butikerna för dagen – ger vi bort till olika verksamheter till exempel kök som lagar mat till bostadslösa. Tidigare, när vi förpackade bröd och sålde i dagligvaruhandeln, var brödsvinnet försvinnande stort. Som brödproducent har du ansvar för att ta tillbaka gammalt bröd som ligger kvar i brödhyllan i butikerna.
Även övriga produkter som har kort datum eller inte kan säljas av andra skäl, som fel på förpackning mm tas om hand. Vårt kafé t.ex ser till att använda så mycket som möjligt av detta men vi samarbetar även här med organisationer och verksamheter som tar emot produkter och ser till att detta kommer till användning. Nu till sommaren har vi skänkt överblivna produkter till scoutlägret Vässarö. Hur gör du för att minska ditt matsvinn? I mitt tidigare blogginlägg finns information om svenskarnas matsvinn med statistik och utveckling. Läs mer här: Matsvinn och matsvin
Jag kommer från Indien där många inte får mat varje dag, så för mig är det en hjärtefråga att inte slänga mat.
Jag tror på ekologisk odling och det betyder att jag betalar lite extra för min mat. Det tar mer tid och uppmärksamhet att odla ekologisk mat eftersom man till exempel måste hantera skadedjur på ett annat sätt än att använda bekämpningsmedel. Jag värdesätter bondens och förädlarens arbete och för mig är det respektlöst mot alla i kedjan att slänga mat men det är också pengar man som man säger ”slänger i sjön”. Förutom detta är det särskild smärtsamt när det är så många runt världen som har inte tillräckligt med mat!
Enligt Livsmedelsverket, så handlar inte ”bäst före-datumet” om hur länge ett livsmedel är säkert, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. Oftast är maten fortfarande bra och ätbar, om man bara förvarar den på rätt sätt och i rätt temperatur. Du kan läsa mer om detta i min kollega Åsa Lindeblads blogginlägg: Matsvin och matsvinn
Eftersom jag brinner för att minska matsvinnet vill jag ge med några tips:
– Planera ditt inköp så att du inte köper onödiga saker som sedan kommer att slängas. Gör en inventering för att veta vad som finns och vad som saknas.
– Kontrollera att din frys och kylskåp håller den rekommenderade temperatur så att man kan förvara maten länge. Jag ställer mjölken längst bak i mitt kylskåp eftersom termometern visade att det är kallaste delen, och då håller mjölken oftast längre än bäst- före-datumet.
– Frysen är din bästa vän och de flesta saker kan frysas in, som ost, grönsaker, frukter och matrester. Frys in din överbliven pizza, bönor, krossade tomater, den övermogna bananen och frukt som är på väg att bli dålig (perfekt att göra en smoothie av senare).
– Om du får stora portioner på restaurang är det utmärkt att ta hem det och äta till lunch dagen efter! I Frankrike pågår faktisk en kampanj för att få människor att ta hem mat från restaurangen, en del av lösningen är att byta ut ”doggy bag” mot ”le gourmet bag”. Läs om detta här: Doggybagen ska minska det franska matsvinnet
– Visste du att torkade bönor, ärtor och linser har en hållbarhet på minst 8 år?
– Starta en kompost med matavfall som ger näring till din trädgård!
– Väg och skriv ner mängden matavfall så att du har koll över hur mycket du slänger. Gör övriga i din familj och vänner delaktiga.
Jag har tidigare skrivit om min hjärtefråga att minska matsvinnet, läs detta blogginlägg här: Tips för att slänga mindre mat. I denna delen vill jag ge dig recepttips som hjälper dig att ta hand om dina överblivna matrester.
– Gör egen buljong: Spara potatisskal, lökskal, morotsskal och diverse kärnor i en stor kastrull i kylskåpet. I slutet av veckan kokar du resterna som då förvandlas till en koncentrerad bulkong. Frys i isbitar och använd när det behövs.
– Använd gammal mjölk, grädde och yogurt till att göra egen ost. Oftast säljer butikerna mjölk med sista bäst-före-datum för halva priset och då är det perfekt att göra ost. Paneer är en indisk ost som är enkelt att göra hemma. Värm 3 liter mjölk tills det börjar koka, tillsätt 0,5 dl ättika och rör med en sked tills osten stelnar. Sila genom en silduk i 20 minuter. Linda in osten i silduken och lägg en skärbräda med en tung vikt ovanpå. Låt stå i en timme. Håller sig i kylskåp ca 2-3 dagar men kan med fördel frysas in i portionsbitar för längre hållbarhet. Skär osten i bitar och lägg dem i grytor. Eller stek ostbitarna i smör eller olja och toppa en sallad med dem.
– Gör egen ghee! Man kan hitta smör för ett lägre pris om det är kort datum. Man kan frysa in det i mindre bitar eller långkoka det till ghee, som man kan förvara svalt i alla fall i många månader. Gör så här: Smält smöret i en kastrull på så låg värme som möjligt, det tar runt 20 minuter. Sjud på låg värme i en timme utan att röra i smöret, fortfarande på så låg värme som möjligt. Skumma av och låt svalna i en kvart. Häll därefter försiktigt upp i en glasburk (genom ett kaffefilter) så att bottenslammet inte kommer med. Används till matlagning.
– Använd gammalt bröd för att göra bread pudding, fattiga riddare eller krutonger till sallader. Panzanella är en italiansk sallad gjord på gammalt bröd som är en perfekt mätande rätt. Recept på fattiga riddare hittar du här.
– Har du grönsaker som inte kommer att användas kan du fermentera för att förvara längre. Fermenterade grönsaker som surkål och kimchi har höga halter vitamin C men hjälper även kroppen att absorbera näringsämnen från maten.
– Har du gröt över? Testa detta recept Grötmuffins eller släng med gröten i ditt brödbak.