Quantcast
Channel: Saltå Kvarn-bloggen
Viewing all 302 articles
Browse latest View live

Saltå Kvarn utökar frukostutbudet med ekologiska chiafrön

$
0
0

Chiagröt_1

Pressmeddelande 2016-08-26
Saltå Kvarn lanserar ekologiska chiafrön som passar bra till gröt, smoothie, müsli och bakning. Chia är ett litet frö med högt innehåll av fleromättat fett och omega 3-fettsyror.De är också en källa till protein och rika på fiber. Dessutom innehåller fröna rikligt med järn, zink, magnesium och kalcium.

Chiafrön används främst till gröt, müsli och smoothie. Fröna har en förmåga att bilda gelé i kontakt med vatten vilket gör att det är användbart till olika bakverk och puddingar. Smaken är neutral och Saltå Kvarns chiafrön har inte upphettats.

Saltå Kvarns chiafrön kommer från små ekologiska familjejordbruk i Bolivia och Paraguay. Produkten är noga utvald baserat på värderingar och kvalitet.
-Det känns roligt att lansera denna produkt då den har varit så efterfrågad av våra kunder under en lång tid. Den passar perfekt tillsammans med våra övriga frukostprodukter och är ett bra tillskott till vårt frösortiment, säger Lena Borg, kategorichef frukost på Saltå Kvarn.

Saltå Kvarns chiafrön kommer vid lanseringen att finnas till försäljning i Saltå Kvarns egna butiker samt i några utvalda externa butiker. Produkten är KRAV-certifierad och säljs i en återförslutningsbar förpackning om 250 gram, priset är ca 50 kr.

Frukosttips: Blanda 1 msk chiafrön, 1 dl valfri Saltåmüsli och 1 dl mjölk. Ställ kallt i minst 2 timmar. Toppa med färska bär. Chiagröt

För mer information kontakta Jennifer Key, pressansvarig Saltå Kvarn 08 551 508 29 eller jennifer.key@saltakvarn.se.

 

 



Gröt på flera sätt

$
0
0

Bovetegrot med hallon

När vi hör ordet gröt tänker nog de flesta av oss på havregrynsgröt eller gröt kokad på andra spannmål. Det har vi skrivit om tidigare här på bloggen. Men det finns så många fler roliga livsmedel att koka gröt på!

Vinbarsgrot

Bovete är trots sitt namn inget spannmål utan en ört, som inte har ett spår av vete i sig. Den är naturligt glutenfri och finns både hel, krossad och som flingor. Alla tre funkar jättebra till gröt. Överst i blogginlägget ser du en gröt gjord på boveteflingor och hallon som har fått koka i kokosmjölk och dadlar. Hur gott som helst. Här ovanför är ett exempel på gröt på helt bovete, kokad med vinbär, kardemumma och aprikoser.

Raw bovetegröt_2

Bovete kan också blötläggas över natten och sedan mixas på morgonen tillsammans med torkad frukt och söta kryddor till en len och fin gröt.

Hirs är faktiskt ett sädesslag men innehåller inget gluten. Det finns också i hel form samt som flingor. Gröten ovan är gjord på rostade hirsflingor och serveras med fikonkompott och en klick smör.

Quinoagröt med kokosmjölk

Quinoa finns i flera olika färger, röd, vit och svart. Alla tre kan användas på samma sätt även om den svarta är lite krispigare än de andra två. Quinoa är naturligt fritt från gluten och man kan koka gröt på hela fröet eller på flingor. Hel quinoa ger ett skönt tuggmotstånd. Gröten i skålen ovan är kokt på röd quinoa och kokosmjölk, serverad med mullbär. En riktig höjdare faktiskt!

/Jennifer

Inlägget Gröt på flera sätt dök först upp på Saltå Kvarn.

Saltå Kvarns butiker säljer ekologiska mjölkprodukter från nyöppnade Järna Mejeri

$
0
0

jarna mejeri Q0B9913 press

Pressmeddelande:

Järna Mejeri öppnar i nya lokaler, precis intill Saltå Kvarn i Järna. Mjölken kommer från kor som lever på kretsloppsgårdar i närområdet, som Ullberga, Nibble och Yttereneby. Mejeriet ger mer betalt till bönderna och har en kvalitets- och miljöhänsyn hela vägen från jord till bord. Man vill erbjuda den lokala marknaden de kvaliteter som en hållbar produktion ger och som allt fler konsumenter efterfrågar. Mjölkprodukterna kommer att säljas i Saltå Kvarns butiker.

Mer betalt till bönderna och kvalitets- och miljöhänsyn hela vägen från jord till bord. Det är inriktningen i det nybyggda Järna Mejeri som nu öppnar precis intill Saltå Kvarn i Järna. Helmjölk, mellanmjölk, filmjölk och yoghurt tillverkad på komjölk, samt även lite syrligare getmjölk och getyoghurt kommer att säljas i Saltå Kvarns egna butiker. Mejeriet kommer längre fram även att ta fram ostar och ytterligare fler mejeriprodukter.

Järna Mejeri drabbades för drygt två år sedan av en dramatisk brand och har inte haft någon produktion sedan dess. När mejeriet skulle byggas upp på nytt valdes platsen Saltå i Järna.
– Att Järna mejeri nu finns på Saltå bidrar till vår vision att skapa en handelsplats på området. Mejeriets mjölkbönder är även våra viktigaste spannmålsbönder så kretsloppet är nu komplett, säger Susanne Skånberg, marknadschef på Saltå Kvarn.

Järna Mejeris produkter är både KRAV- och Demetermärkta och finns till försäljning i Saltå Kvarns butik på Saltå i Järna samt i Saltå Kvarns butik på Renstiernas gata 27 i Stockholm.

För mer information vänligen kontakta Jennifer Key, pressansvarig Saltå Kvarn, 08 551 508 29,
jennifer.key@saltakvarn.se

jarna mejeri   Q0B0393 press

Läs mer:

Pressmeddelande från Järna Mejeri

Läs också om Järna Mejeri på Ytterjärna Forum

Järna Mejeri

 

Inlägget Saltå Kvarns butiker säljer ekologiska mjölkprodukter från nyöppnade Järna Mejeri dök först upp på Saltå Kvarn.

Saltå Kvarn lanserar populär müsli i portionsförpackning till flyg och tåg

$
0
0

Dinkelmüsli 10 g

Pressmeddelande:

Saltå Kvarn lanserar nu sin ekologiska dinkelmüsli i portionsförpackning om 10 g. Müslin är framtagen till flygbolag och tågtrafik där den kommer att finnas med i olika frukostpaket. Saltå Dinkelmüsli finns redan som konsumentförpackning och är en storsäljare i dagligvaruhandeln.

Saltå Kvarns müsli i portionsstorlek har sedan en tid funnits på flera flyglinjer samt på tågens frukostmeny. Nu lanseras alltså en ny smak, ekologisk dinkelmüsli, baserad på spannmål från svenska odlare.

Lisa Trolle, kvarnchef på Saltå Kvarn, är glad över produktnyheten som bidrar till fördjupade samarbeten med lokala verksamheter i Järna.
-Dinkelmüslin packas lokalt här i Järna. Vi framställer den i vår kvarn av ekologiskt spannmål från svenska odlare. Extra roligt är det att vi använder våra goda havregryn och så hög andel dinkel. Det här är ett smakprov på vårt goda ekologiska hantverk, säger hon.

Saltå dinkelmüsli innehåller havregryn, dinkelflingor, dinkelpuffar och jordgubbar. Den kommer även att finnas till försäljning i Saltå Kvarns egna butiker. Pris 5 kr.

För mer information vänligen kontakta Jennifer Key, pressansvarig Saltå Kvarn. Tel 08 551 508 29, jennifer.key@saltakvarn.se

 

Inlägget Saltå Kvarn lanserar populär müsli i portionsförpackning till flyg och tåg dök först upp på Saltå Kvarn.

Vi vill se ditt Pepparkakshus!

$
0
0

Vill du vara med och tävla med ditt pepparkaksbygge? Gör ditt hus, fota och ladda upp på Instagram med taggen #saltåpepparkakshus innan 18 december. Vinnarna får goda priser. Lycka till!

Barsjas pepparkakshusDetta fantastiska pepparkakshus är bakat av Barsja som arbetade i Saltås bageri under 70- och 80-talet.

Hennes hus var helt fantastiska och vill du få tips på att lyckas med dekorationen av ditt pepparkakshus har vi tidigare bloggat Barsjas tips, så har du inte pyntat ditt hus så läs mer här: Dekorera ditt pepparkakshus som Barsja.

För mer information om tävlingen och reglerna se vår hemsida: Pepparkakshus

Inlägget Vi vill se ditt Pepparkakshus! dök först upp på Saltå Kvarn.

Konventionella jordbruket måste fasas ut

$
0
0

johan ununger CF033455 version 2Maten och jordbruket står idag för en avgörande belastning på klimatet. Men det är också här som en av de allra största möjligheterna att nå klimatmålen finns. Detta kräver dock en omställning från konventionell odling till ekologiskt kretsloppsjordbruk. Om detta skriver bland annat Johan Ununger, vd på Saltå Kvarn i en debattartikel som publicerades i Göteborgs-Posten igår.

-Jordbruket har en stor klimatpåverkan. I samband med klimattoppmötet i Paris vill vi lyfta fram att det ändå är här, inom jordbruket som en av de största möjligheterna finns till att nå klimatmålen, säger Johan Ununger.

Av den svenska konsumtionens klimatbelastning utgör maten mellan 30 och 40 procent. Vår nuvarande matförsörjning svarar för en betydande del av den globala uppvärmningen och är även på andra sätt ohållbar, något som i sin tur hotar den framtida matförsörjningen. Ändå är det mycket tyst om detta i klimatpolitiken och klimatdebatten, inklusive den viktiga klimatkonferensen som nu utspelar sig i Paris.

Läs hela artikeln här:

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2920507-konventionella-jordbruket-maste-fasas-ut

Inlägget Konventionella jordbruket måste fasas ut dök först upp på Saltå Kvarn.

Saltå Kvarn satsar på mer hållbara arbetssätt

$
0
0

Lisa_Q0B0903.jpg

Pressmeddelande:

Det är inte bara de ekologiska råvarorna och produkterna som ska vara hållbara, utan också arbetssättet i hela företaget. Nu satsar Saltå Kvarn på att förbättra alla sina processer enligt Lean-konceptet, för att på så sätt arbeta ännu mer resurseffektivt och hållbart. Det sker i samarbete med det delvis EU-finansierade projektet MatLust.

Lean är ett världsledande förbättringskoncept och en filosofi med ursprung i Japan. Det bygger mycket på medarbetarnas delaktighet och går ut på att synliggöra arbetsprocesserna i det dagliga arbetet och på så sätt upptäcka och ta bort olika former av resursslöserier som lätt uppstår i alla typer av verksamheter. Man effektiviserar processerna genom att i alla lägen fokusera på att lägga tid och resurser på sådant som verkligen skapar mervärde för kunderna. Lean innehåller en rad systematiska metoder och verktyg som stöd för detta.

Saltå Kvarns syften med satsningen på Lean är att bli ännu mer hållbart som företag samt att öka konkurrenskraften och även lönsamheten.

 

– Vi ska genomgående arbeta lite smartare och hela tiden hitta nya förbättringar i den riktningen. För oss kan det exempelvis handla om att på olika sätt minska svinnet ytterligare, använda energi ännu effektivare och att undvika onödigt arbete, säger kvarnchef Lisa Trolle.

 

– I Lean-filosofin finns även mycket av mjuka värden och en respekt för alla inblandade som stämmer med vår filosofi. Genom att ständigt arbeta allt smartare och resurseffektivare tar vi bland annat bättre hand om både det som våra leverantörer producerar med kärlek och omsorg, och det arbete vi själva gör.

 

I satsningen på Lean får Saltå Kvarn kunskapsstöd från det femåriga projektet MatLust, vars syfte är att bidra till en hållbar utveckling inom livsmedel i Stockholmsregionen. Processutveckling genom Lean är ett av sju delområden där mindre och medelstora livsmedelsföretag i Stockholms län kan få kostnadsfritt stöd för att utveckla sin hållbarhet. Bakom MatLust står Europeiska regionala utvecklingsfonden, Södertälje kommun och Destination Södertälje, i samarbete med bland annat Kungliga Tekniska Högskolan. MatLust-projektet utgår från Södertälje kommuns prisbelönta arbete med hållbara måltider i sina verksamheter samt en lång och forskningsbaserad tradition av hållbar livsmedelsproduktion i regionen, bland annat genom företag som Saltå Kvarn.

 

För mer information kontakta:

Lisa Trolle, kvarnchef, 070-190 77 97, lisa.trolle@saltakvarn.se
Jennifer Key, pressansvarig 070 568 10 86, jennifer.key@saltakvarn.se

Inlägget Saltå Kvarn satsar på mer hållbara arbetssätt dök först upp på Saltå Kvarn.

Med glädje och kärlek i juletid

$
0
0

IMG_9483.jpgTänk att vi har julen att se fram emot när dagarna är som allra mörkast. Ljusen, dofterna, smakerna och familjen som värmer oss i vinterkylan. Låt julen få bli en tid för frid och avkoppling. Välj ut vad du ska bidra med till julbordet med omsorg och låt kärleken och glädjen vara med dig i köket!

IMG_9556.jpgSom små köttbullar ser de ut, men de här är faktiskt gjorda på sötmandel och helt vegetariska. Bullarna kokas först i buljong innan de steks gyllene i rikligt med smör. Se recept här.

Grönkålspaj.JPGEn härlig grönkålspaj med vita bönor och fetaost. Bakad som en smulpaj med ett täcke av quinoamjöl, parmesanost och pinjenötter. Kan det bli bättre? Se recept här.

010.JPGVårt italienska arborioris är toppen att koka risgrynsgröt på. Det är ju ett risottoris, så det innehåller mycket stärkelse vilket gör det riktigt klibbigt. Testa att koka din risgrynsgröt som en risotto, koka först enligt receptet med vatten, smör och salt. Tillsätt sedan mjölken under omrörning och låt den koka in. Fyll på med mer mjölk eftersom. Det tar en evig tid, det ska erkännas, men gott blir det! Se recept här.

IMG_9535.jpgFår du sedan gröt över är det väldigt gott att göra ris á la Malta. Egentligen är det inte svårare än att röra ner vispad grädde, florsocker och vaniljsocker i den kalla gröten. Det blir en underbar efterrätt! Se recept här.

IMG_9606Testa att göra din pepparkaksdeg på rismjöl och bovetemjöl i år!  Se recept här.

IMG_9500En saffransdoftande kaka med glasyr och torkad frukt gör sig fint på efterrättsbordet. Se recept här. För mer inspiration till julmat och julgodis, kolla in vår hemsida: Gott i juletid.

Inlägget Med glädje och kärlek i juletid dök först upp på Saltå Kvarn.


Håll värmen med gröt!

$
0
0

Äppel-bovetegröt 1

På vintern känns det extra bra att äta gröt till frukost. Den varma gröten gör att vi känner oss stärkta i kropp och själ och kanske fryser vi lite mindre under dagen också när vi grundar med varm mat. På bilden bovetegröt med rivet äpple.

Havregrynsgröt med russin

Och gröt går ju att variera i det oändliga! Alla kan hitta sin favorit, det är vår övertygelse.  Här ovan är en klassisk havregrynsgröt som vi har toppat med skuret äpple och russin. Så gott i all sin enkelhet.

Blåbärsgröt 2

Att koka gröt i juice eller saft är ett kul sätt att variera gröten. Den här gröten är kokad i blåbärssaft, vilket också ger den en härligt blålila färg.

Dinkelflingor  Fiberhavregryn  Havregryn

I Saltå Kvarns sortiment finns en mängd produkter som lämpar sig för gröt. På vår hemsida har vi samlat alla våra favoritrecept. Välkommen för inspiration!

Inlägget Håll värmen med gröt! dök först upp på Saltå Kvarn.

Sagolika soppor!

$
0
0

rissoppa-1024x682

Februari är en riktig soppmånad. För vad är väl härligare att ha med sig ut på isen eller i skidspåret än en termos med en mustig soppa? Det värmer gott och mättar ordentligt. I ett par burkar bredvid kan man ha med sig lite créme fraiche, en god ost skuren i tuber eller lite rostade pumpakärnor att toppa soppan med. På bilden ovan ser du en italiensk rissoppa där riset har fått koka mjukt i buljongen tillsammans med grönsaker och ärter. Sagolikt god!

Minestrone-liten-10x15-2

En enkel minestronesoppa med färglad tricolorepasta i. Till soppan gör vi en borlotticrème på en burk färdigkokta borlottibönor som mixas tillsammans med det yttersta skalen från en citron. Milt och smakrikt på samma gång. Serveras med fördel tillsammans med ett gott surdegsbröd.

Saras-tomatsoppa-2-1024x682

En favoritsoppa hos oss på Saltå Kvarn är den här tomatsoppan som får skönt tuggmotstånd av röd quinoa som kokas vid sidan av och sedan blandas i soppan. Vi toppar den med Blå Kornblomstost och färsk basilika. Passar även den utmärkt i termos!

I Saltå Kvarns sortiment finns en mängd härliga ingredienser att koka soppa på. Välkommen för inspiration! 

Inlägget Sagolika soppor! dök först upp på Saltå Kvarn.

Nu kan du hälsa på våra bagare!

$
0
0

Salt%C3%A5bagarna_1

Sedan en tid tillbaka har Saltå Kvarn flyttat bageriet till Södermalm i Stockholm. Vi bakar numera i mindre skala, endast i våra egna butiker och i butiken Paradiset säljs våra bröd.

levain_1

I och med flytten av bageriet har vi fått möjlighet att jäsa bröden nattetid och grädda dem på dagen. Detta ger extra långa jästider, ibland upp till 24 timmar vilket ger ännu mer smak till bröden och bättre hållbarhet.

Gatan

Saltå Bageri är beläget på ovanvåningen i butiken Paradiset på Brännkyrkagatan 62-64. Bageriet är öppet ut mot butiken och bemannat varje dag fram till kl 17. Det här gör att det är lätt att kika in på verksamheten och även att säga hej till bagarna.

-Många blir förvånade när de hittar oss här, säger Mikael Lind som är bagerichef. Han uppmuntrar till besök. Nu när vi arbetar dagtid och på en sådan här tillgänglig plats är det extra lätt byta några meningar med de som handlar i butiken, vilket är väldigt trevligt, säger han.

hirsbrod

I det nya bageriet är produktutveckling en stor del av verksamheten. I utbudet finns flera nya sorter, som t ex Mandel-aprikos, Kornbröd, Rågbröd och Hirsbröd. Bagarna har också tagit fram ett bröd bakat på råvaror som är naturligt fria från gluten, som bovete, hirs och havre*.

-Utvecklingen av sortimentet är viktig för oss, vissa bröd tas bort och andra läggs till. Men gamla favoriter försvinner inte helt. De kommer att lyftas fram och gästa vårt sortiment lite då och då. Och såklart är det storsäljarna som Barsja, Fruktbröd och Fullkorn som utgör basen av sortimentet.

Sturk

I Saltå bageri arbetar fyra bagare och de bakar bröd sju dagar i veckan.

-Det är en ynnest att få arbeta småskaligt och hantverksmässigt med ekologiska råvaror utan tillsatser och att också kunna ha en nära relation till vår egen kvarn i Järna, säger Mikael.

På bilden överst i inlägget syns bagarna Per Lindberg, Mikael Lind och Manfred Enoksson. Bagaren ovan är Johan Sturk.

* Brödet heter Bovete-solros och kan innehålla spår av gluten eftersom vi använder havregryn från vår egen kvarn till detta bröd.

Inlägget Nu kan du hälsa på våra bagare! dök först upp på Saltå Kvarn.

Surdegsworkshop i Saltås butik

$
0
0

130624-bröd-004

Torsdagen den 25 februari håller vår bagarmästare Manfred Enoksson en teoretisk workshop i vår butik på Södermalm. Manfred visar hur du startar en surdeg, hur den ska smaka och hur den ska kännas. Han delar med sig av sina knep i allt från bakteknik och kemi till sinnenas närvaro när man bakar. Glada skratt och goda provsmak utlovas!

Salongsbrus1-1024x679

Renstiernas gata 27 kl 18-20. Gratis inträde men föranmälan behövs. Anmäl dig till jennifer.key@saltakvarn.se. Begränsat antal platser.

Inlägget Surdegsworkshop i Saltås butik dök först upp på Saltå Kvarn.

Vår VD Johan i veckans avsnitt av Hållbarhetspodden

$
0
0

Johan Ununger 2015

Vår VD Johan Ununger är med i veckans avsnitt av Hållbarhetspodden. Han får under en timme beskriva Saltå Kvarns historia och nuläge samt reder ut skillnaden mellan ekologiskt, biodynamisk och vårt arbete med hållbarhet. Han pratar om klimatkompensation och att vi faktiskt var först i Sverige med att klimatkompensera en produkt, om vårt belöningssystem till våra spannmålsbönder samt vår vision att rädda Östersjön. Han berättar även om vilka brister vi har i hållbarhetsarbetet och våra utmaningar att nå ut eftersom vi inte köper medieutrymme. Trots detta vann vi priset som Sveriges mest hållbara varumärke 2015. Vad är framgångskonceptet? Ett av svaren är att ”mala på”, göra det man är bra på, om och om igen.
Lyssna här: Hållbarhetspodden

hallbarhetspodbredlogga

 

 

 

Inlägget Vår VD Johan i veckans avsnitt av Hållbarhetspodden dök först upp på Saltå Kvarn.

Mat för hela veckan

$
0
0

Det är skön känsla att ha planerat alla veckans middagar i förväg. Ett stort stressmoment försvinner då från vardagen och man kan njuta av att veta vad det kommer att bli till middag varje dag. Vi har satt ihop en veckomatsedel där vi har utgått från våra favoritrecept. Hoppas att vi kan inspirera dig!

IMG_0424

Till middag ikväll blir det små bollar av solroskärnor och ost. Till detta spaghetti och vår färdiga Pastasås Oliv & kapris. En hyfsat snabblagad måltid som smakar gudomligt.

IMG_0498

På torsdag satsar vi stort och gör gröna (svarta) burgare på svart quinoa. Som hamburgerbröd använder vi vårt goda levainbröd som vi rostar lite lätt. Om tiden räcker till gör vi även pommes på sötpotatis!

SONY DSC

Fredag middag blir risotto! Du som bor i Stockholm kan komma och provsmaka den under dagen då vi bjuder på den i våra båda butiker. En krämig och smakrik risotto är trevlig som ensamrätt med bara en god grönsallad till men gör sig också bra tillsammans med både fisk och kött.

Blir det risotto över får dessa fungera som en liten aptitretare på lördagen. Den kalla risotton formas till små bollar som man stoppar en bit ost i, gärna Tallegio. Sedan paneras bollarna i mjöl, ägg och ströbröd och steks i olivolja. Bollarna dippas i en god tomatsås.

På söndagen gör vi lasagne som vi fyller med gorgonzola, spenat och valnötter. Gör gärna extra mycket sås så att lasagnen blir riktigt krämig.

Efterrättssmoothie Denice Fallsdalen

På måndagen äter vi upp resterna från lasagnen och festar till på en smarrig chokladsmoothie med cashewgrädde till efterrätt.

IMG_0252

En soppa på kikärter, timjan, vitlök och parmesan förgyller vår tisdagskväll. Ett gott rågsurdegsbröd i tunna skivor bjuds till soppan.

Inlägget Mat för hela veckan dök först upp på Saltå Kvarn.

Mat från hela världen eller HUR är viktigare än VAR

$
0
0

Kina

För Saltå Kvarn är det viktigare HUR maten odlas än VAR den odlas – sett ur ett miljöperspektiv. Sedan finns det andra skäl att prioritera närodlat – det kan smaka bättre, man kan besöka odlaren och med egna ögon se hur odlingen går till. Men ur ett miljöperspektiv är transporterna av maten till butiken bara en mindre del av all energi som omsätts när man odlar och förädlar mat. Vi menar också att det finns en social aspekt av att handla med andra länder ­– genom att köpa bra produkter, från en bra leverantör kan vi ge incitament för en hållbar matproduktion i andra delar av världen. Men vi gör så klart inte avkall på matens kvalitet – dess smak, utseende och ämnen. Genom att importera bra ekologiska produkter från andra länder ger det också en signal till svenska odlare om att det finns en stark efterfrågan på ekologisk mat. Transporterna är så klart fortfarande ett problem och Saltå Kvarn arbetar med att minska påverkan från våra transporter. Vi var först i Sverige med att klimatkompensera våra produkter år 2006. Nu klimatkompenserar vi alla våra transporter – alla transporter av våra produkter och våra tjänsteresor. Mer om vårt arbete med transporter och klimatkompensering kommer jag att berätta i ett senare blogginlägg.

Under 2014 sålde Saltå Kvarn 10.000 ton ekologiska produkter från 28 olika länder. 59 procent av produkterna odlades i Sverige, 14 procent i Italien, 9 procent i Turkiet, 6,6 procent i Tyskland och 3,5 procent i Kina.

geografisk fördelning

I slutet av förra året reste jag till Kina. Där träffade jag några av de människor som odlar, skalar och rensar Saltå Kvarns produkter. Jag besökte ekologiska odlingar och hann även med att besöka några storstäder. Jag är inte en Kina-expert – långt ifrån – men jag vill i några blogginlägg berätta om min och min kollegas besök i Kina.

Åsa Lindeblad är kvalitetschef på Saltå Kvarn. Hon har ansvar för att vi och våra leverantörer lever upp till våra kvalitetskrav och trovärdighet. 

Inlägget Mat från hela världen eller HUR är viktigare än VAR dök först upp på Saltå Kvarn.


I en galax långt, långt borta

$
0
0

Foto del 2Om jag levde i en galax långt, långt borta och fick sporadiska rapporter om planeten Jorden skulle nyheterna jag fick höra inte vara särskilt upplyftande. Ett innanhav som kallas Östersjön håller på att dö. Klimatet förändras och riskerar att dramatiskt förändra livsvillkoren på hela planeten. Kemiska bekämpningsmedel används i jordbruket och återfinns på de allra mest avlägsna platser på Jorden. Arter dör ut i allt snabbare takt. Som utomjording skulle jag definitivt inte vilja äta mat som odlats på planeten Jorden.

Och visst är det så att planeten Jorden har stora problem. Men är den stora oro som rymdmänniskan känner befogad? Om rymdmänniskan besökte Jorden och såg exempel på hur mat kan odlas på ett bra sätt, skulle hon ändra sig då?

Jämfört med Universum är planeten Jorden extremt liten, men för oss boende på Jorden är vår planet väldigt stor. Och vi vet att det går att odla god, näringsrik och säker mat här på planeten Jorden.

Utifrån det som rapporteras i media om Kina skapar man en bild av landet: Luften är förorenad. Antalet bilar ökar. Koleldningen fortsätter och luften blir sämre. Vattenproblemen blir allt större. Människor använder munskydd i ett desperat försök att värja sig mot föroreningarna. Fusket är utbrett. Arbetsplatsolyckor med förödande konsekvenser. Hur kan man då lita på och äta ekologiskt bovete eller ekologiska mungbönor från Kina?

Kina är ett stort land. Det är lika stort som 20 Sverige, räknat i kvadratmeter, eller drygt dubbelt så stort som Europa. I landet bor ungefär 1,3 miljarder människor. Det finns delar av områden landet där den mänskliga verksamheten gjort marken förorenad som inte lämpar sig för odling, men det finns också stora områden i Kina där det aldrig har funnits industrier och man aldrig har odlat o-ekologiskt.

Flera av produkterna i Saltå Kvarn sortiment som kommer från Kina är odlade i Inre Mongoliet – bland annat mungbönor, solroskärnor, bovete och hirs. Inre Mongoliet är en provins i Kina och ligger under Mongoliet. I Inre Mongoliet bor ungefär 25 miljoner människor och dess yta är ungefär lika stort som 2,5 Sverige. Inre Mongoliet är minst en timmes flygresa eller minst 10 timmars tågresa från Peking, så klart beroende på var i Inre Mongoliet du ska. Luften i Peking är det få som har undgått att höra om – och under mitt besök i Peking fick jag känna av och se hur illa det är – men på stäppen i Inre Mongoliet är luften en helt annan.

Alla Saltå Kvarns produkter är ekologiska och de allra flesta är KRAV-certifierade. Vi behandlar våra leverantörer och odlare på samma sätt, oberoende vilket land de verkar i. Vi ställer samma krav på dem alla. När vi tar in en ny produkt gör vi alltid en riskbedömning och i den ingår bland annat att se över och bedöma de risker som finns med produkten, leverantören och ursprungslandet. Oavsett ursprungsland så är principen för den ekologiska kontrollen densamma – en oberoende ekologisk certifierade kontrollerar hela kedjan från odling, via förädling till paketering. Kontroller sker löpande under odlingssäsongen och en gång om året sker en totalgenomgång av hela produktionskedjan. Som köpare bestämmer vi vad vi vill ha kontrollerat, så att det överensstämmer med KRAVs regler och reglerna för EU-ekologiskt. För att säkerställa att allt går korrekt till samlar vi in certifikat och även analyser från vår leverantör. Analyser görs på bland annat tungmetaller, pesticider (kemiska bekämpningsmedel) och mikrobiologi. Vi gör även egna analyser stickprovsvis. De företag som gör kontrollerna i Kina är europeiska certifieringsbolag som verkar i många olika länder.

Jag vill återge en historia som vi fick berättad för oss under vårt besök i Kina. Med den vill jag på intet sätt förringa de miljöproblem som Kina står inför, men det är alltid bra att se saker ur någon annans perspektiv. Och därför tycker jag att den här händelsen ger ytterligare en dimension av vår västerländska bild av oss själva och av Kina.

”Hur kan ni odla ekologiskt i Kina?” frågade den amerikanska affärsmannen den kinesiske affärsmannen. Den kinesiska affärsmannen tittar frågande på mannen från USA. Han berättar att Kina är ett mycket stort land, det finns platser som är mycket smutsiga men också platser där det aldrig har funnits industrier eller där man aldrig odlat konventionellt med användning av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Ur den kinesiske mannens perspektiv var det nästan komiskt att det var en amerikan som ställde frågan. Den kinesiske mannen var bland annat kritisk till USAs användning av GMO.

Åsa Lindeblad är kvalitetschef på Saltå Kvarn. Hon har ansvar för att vi och våra leverantörer lever upp till våra kvalitetskrav och trovärdighet. Hon berättar i några blogginlägg om hennes  besök i Kina. Detta är del 2. Del 1 finns här: Mat från hela världen eller HUR är viktigare än VAR

Inlägget I en galax långt, långt borta dök först upp på Saltå Kvarn.

Gott i påsk

$
0
0

Rissallad (1).JPG

Påsken står för så mycket. Ljuset har kommit tillbaka och vi gör fint med vårblommor och pyntar med fjädrar i glada färger. Ofta får vi också möjlighet att komma samman med familj och vänner och riktigt rå om varandra. Maten blir såklart viktig de här dagarna, vi njuter av goda påskmiddagar och härliga luncher. Kanske kommer vi till och med ut på utflykt och får lite sol på näsan.

Tårta-1024x759.jpg

Den här påsktårtan är en riktig höjdare. Tårtbotten av mörk choklad och en topping med en len chokladmousse. Roligt också att dekorera tårtan med fina påskblommor!

Våffla med hallon.jpg

Våfflor är trevligt att bjuda på till lunch en ledig dag. De här våfflorna har vi gjort på rismjöl och smaksatt med kardemumma. En mycket lyckad kombination!

Havre (2).JPG

Ett riktigt långkok på lamm och helt korn ger den här fantastiska grytan. Den är smaksatt på marockanskt vis med chili, paprika, kanel, spiskummin och lagerblad. Söta aprikoser överraskar också i grytan.

Sparrispaj-2-1024x681.jpg

Paj passar fint på påsken. Den här är fylld med chèvre, sparris, pinjenötter och borlottibönor. Fin på lunchbuffén men också trevlig att ta med ut på picknick.

IMG_1599.JPG

På Saltå Kvarn håller vi både kafé och butik öppet under påskhelgen, med undantag för långfredagen. Varmt välkommen på ett besök!

Påsk 180x160.jpeg

 

 

 

 

 

Inlägget Gott i påsk dök först upp på Saltå Kvarn.

Inget bekämpningsmedel i Saltå Kvarns ekologiska russin

$
0
0

Vi har fått många frågor om våra ekologiska russin med anledning av Ekots rapportering om kemiska bekämpningsmedel i bland annat russin.

russin

Saltå Kvarns russin är ekologiskt odlade och KRAV-certifierade. Vår leverantör gör analyser av kemiska bekämpningsmedel. Saltå Kvarn gör även egna analyser. Om du vill läsa mer om våra russin och hur de odlas och torkas, kan du läsa på vår blogg.

Varje år gör Livsmedelsverket kontroller av en rad olika livsmedel och deras innehåll av kemiska bekämpningsmedel. Detta sammanställer Livsmedelsverket varje år och skriver en rapport om. Här hittar du den senaste rapporten.

Ekot begärde ut all information kring de senaste undersökningarna (2010 till och 2014) och gick igenom alla analyser. Det visade sig att Livsmedelsverket hade hittat 22 ämnen som är förbjudna i EU. Här kan du läsa mer om det.

I Livsmedelsverkets rapport från 2014 kan man bland annat läsa att man totalt tagit 1743 prover. Av dessa var 144 ekologiska (8,3 %). Nästan 60 % av alla o-ekologiska produkter som man gjorde analys på innehöll ett eller flera kemiska bekämpningsmedel. I två av de 1743 analyserna man gjorde på ekologiska produkter hittade man kemiska bekämpningsmedel som inte var tillåtna i ekologisk produktion. Det var ruccolasallat från Italien och schalottenlök från Nederländerna.

Totalt togs prover på 20 olika russin varav 4 var ekologiska och 16 o-ekologiska. Livsmedelsverket hittade inga kemiska bekämningsmedel i de ekologiska russinen. I de o-ekologiska russinen fann man kemiska bekäpningsmedel i 15 av de 16 proverna. Ett av proven innehöll så många som 20 olika kemiska bekämpningsmedel.

Åsa Lindeblad är kvalitetschef på Saltå Kvarn. Hon har ansvar för att vi och våra leverantörer lever upp till våra kvalitetskrav och trovärdighet.

Inlägget Inget bekämpningsmedel i Saltå Kvarns ekologiska russin dök först upp på Saltå Kvarn.

Mat odlas av människor

$
0
0

Kina del 3

Mat odlas av människor – oavsett var i världen man befinner sig – i hemkommunen eller i Inre Mongoliet i Kina.

Att besöka andra länder och träffa människor som lever där kan förändra vårt sätt att se på omvärlden. Att lära sig hur andra människors vardag ser ut, vilka svårigheter de möter och vad de har för tankar om framtiden får oss att reflektera över hur vi lever vårt liv och det som vi tar för givet. Plötsligt är landet som man läst om inte längre bara ett land – det är människor som lever på en plats på jorden.

I Kina kan man inte äga mark, utan all mark ägs av staten. Om man vill bygga ett hus, ett hotell eller odla grödor hyr man mark av staten. Hyresavtalet kan gälla under kortare tid eller upp till 70 år. Min första reflektion när jag hörde detta var: Men vad händer när avtalet löper ut, om man till exempel har byggt ett hus? Svaret jag fick var att ingen riktigt vet. Folkrepubliken Kina bildades 1949, så systemet är relativt nytt.

De odlare som odlar Saltå Kvarns produkter i Kina hyr marken av det företag som vi köper produkterna av. Och de hyr i sin tur marken av staten. Företaget var ett av de första företagen i Kina som började med ekologiska livsmedel. Första året företaget startade sin verksamhet var odlarna mycket misstänksamma och för att visa odlarna att man var seriös lämnade företaget pengar som garanti till odlarna, så att de skulle förstå att de menade allvar. Nu är cirka 2500 odlare knutna till företaget. Allt som företaget säljer kan spåras till den familj som har odlat och skördat produkten. Familjerna odlar flera olika grödor. Detta är viktigt för att man ska ha en växtföljd, men också för att familjerna ska få en bra och jämn inkomst. De olika grödorna har, precis som de grödor som odlas i Sverige, olika pris. Därför odlar familjerna en blandning av grödor varje år.

I Inre Mongoliet har man historiskt sett inte ätit ris, utan andra grödor har varit baslivsmedel – bland annat bovete och hirs. Man har även ätit mycket kött, mest lamm. I södra Kina kan man skörda upp till tre gånger per år, men klimatet i Inre Mongoliet tillåter bara en skörd. En stor del av naturen i Inre Mongoliet utgörs av stäpp – stora gräsmarker. Här har man, precis som i Sverige, tydliga årstider med sommar, höst, vinter och vår. På sommaren kan det bli ganska varmt, men med svalare nätter. Det regnar inte särskilt mycket under sommaren och inte heller på hösten. Under mitt besök i oktober, under skörden, var det varmt och skönt på dagen men kyligt när solen gått ned.

Precis som på många andra platser på Jorden är det små familjejordbruk som bedriver jordbruket. Här skördas det mesta fortfarande för hand. Hirsplantan skärs av vid marken och läggs upp i små buntar för att torka i solen. Med enkla metoder tas sedan fröet bort från resten av växten. Med vindens hjälp grovrensas fröna. Sedan läggs hirsen i en ren säck.

Kina_2_del 3

Jag tror att jag genom att köpa ekologiska produkter av hög kvalitet kan ge ett incitament för en hållbar matproduktion i andra delar av världen. Det är på det sättet som jag som privatperson kan påverka utvecklingen av matproduktionen i Kina.

Jag kan också skicka ett tyst tack till de odlare som mättar mig. Men jag tror att det viktigaste är att vi betalar ett bra pris för maten vi äter. Ett bra pris som ger odlaren chans att leva på sin odling.

Åsa Lindeblad är kvalitetschef på Saltå Kvarn. Hon har ansvar för att vi och våra leverantörer lever upp till våra kvalitetskrav och trovärdighet. Hon berättar i några blogginlägg om hennes  besök i Kina. Detta är del 3. Del 1 finns här: Mat från hela världen eller HUR är viktigare än VAR och del 2 här:  I en galax långt, långt borta

Inlägget Mat odlas av människor dök först upp på Saltå Kvarn.

Briljanta bönor

$
0
0

Briljanta bönor FB butik

Bönor är briljanta, goda, snygga, hälsosamma och bra för miljön. I år vill vi fira bönor och alla övriga baljväxter eftersom FN utsett 2016 till Baljväxternas år.

Bönor och linser är så härlig mat. Man blir mätt på ett skönt sätt och man står sig länge efter måltiden. Det är också prisvärt, miljösmart och gott! Dessutom är det nyttigt med baljväxter. Det innehåller bland annat riktligt med protein och fiber och är en bra källa till mineraler och B-vitaminer.

Vi på Saltå Kvarn är numera även stolta sponsorer av  Baljväxtakademin som är en ideell förening med syfte att sprida kunskap, främja odling och öka konsumtionen av baljväxter i Sverige. Se deras hemsida där detaljerad information om baljväxter finns om du vill veta mer.

Var med och fira Baljväxternas år med oss! Följ denna sidan på vår hemsida där vi löpande uppdaterar och inspirerar: Briljanta Bönor, via våra Facebooksida  eller via vårt Instagramkonto eller hashtagen #briljantabönor

LOGO_IYP-sv-high-horizontal

Inlägget Briljanta bönor dök först upp på Saltå Kvarn.

Viewing all 302 articles
Browse latest View live