Solrosen – Helianthus annuus – är en häftig växt. Med sin stora gula blomma och sitt höga skaft förstår man varför den har fått sitt namn. De enorma blommorna liknar solar som alla vänder sig åt samma håll. När man kommer närmare ser de nästan ut som duschmunstycken som bugar sig mot marken. Att de överhuvudtaget kan stå upprätt är nästan märkligt. Om man ska vara petig så är faktiskt solrosen inte en blomma, utan massor av blommor som sitter tillsammans. Och varje befruktad blomma blir ett frö – en solroskärna.
Solrosen kommer ursprungligen från Syd- och Nordamerika och jag har läst att Columbus tog med sig solrosfrön tillbaka till Europa. För indianerna i Nordamerika var solroskärnor en viktig del i kosten. De använde även andra delar av växten för medicinska ändamål. Numera odlas solrosen både som trädgårdsväxt och till livsmedel på många håll i världen. Annan kuriosa om solrosen är att den vänder sig efter solen. Det kan man se tydligt på ett fält av solrosor – när alla blommor pekar åt samma håll likt solfångare som vrider sig för att få bästa solläget.
Efter blomningen bildar solrosen frön – solroskärnor. Vid skörden skärs blommorna loss från stjälken och solroskärnorna tas loss från blomman. Solroskärnorna läggs på tork i solen för att få den rätta vattenhalten. Det som är kvar av blomman läggs också på tork, för att kunna användas som bränsle. Även stammen används ibland som bränsle. Under mina besök hos våra leverantörer är det alltid spännande att lära sig mer om hur de olika delarna av växten används.



Precis som andra frön rensas solroskärnor först en gång ute vid fältet. Då används enkla redskap och vinden som hjälp.
Saltå Kvarn har sålt ekologiska solroskärnor sedan 2004. Under den tiden har vi tagit hem prover på solroskärnor odlade på många olika platser. Det som vi har lärt oss är att vi tycker att solroskärnor odlade i Kina är mycket goda och vackra att se på. Därför har vi solroskärnor från Kina tills dess att vi hittar solroskärnor med ett annat ursprung som är lika bra eller bättre.
Solroskärnor är lite nötiga i smaken och de går att använda till många olika saker – i bröd och kakor, i müsli eller grötblandningar, lätt rostade på sallad eller som en ingrediens i olika maträtter. Pesto gjord på solroskärnor är en av mina favoriter.
En rolig sak med solroskärnor, som vi också får mycket frågor om, är att solroskärnor blir gröna om man använder bakpulver eller bikarbonat i degen. När brödet bakas sker en kemisk reaktion mellan bikarbonaten och solroskärnorna som gör solroskärnorna gröna. Det är helt ofarligt, men ser lite konstigt ut.
Om man har en trädgård, så går det bra att odla solrosor. Blommorna sprider inte bara glädje till oss människor genom att förgylla vår vardag, utan kan också förse småfåglarna i trädgården med frön framåt hösten.
Åsa Lindeblad är kvalitetschef på Saltå Kvarn. Hon har ansvar för att vi och våra leverantörer lever upp till våra kvalitetskrav och trovärdighet. Hon berättar i några blogginlägg om hennes besök i Kina. Detta är del 6. Del 1 finns här: Mat från hela världen eller HUR är viktigare än VAR , del 2 här: I en galax långt, långt borta , del 3 här: Mat odlas av människor och del 4 här: Bovete, urgammalt frö på frammarsch och del 5 här: Hirs – gräs utan gluten.
